Nebojte se barev I

Správný výběr barev látek, vzorů a jejich kombinace je pro dokonalý výsledek velmi důležitý.

Některé vzory patchworku jsou přímo na správné volbě barev založeny. Bez kontrastu mezi světlými, tmavějšími a tmavými látkami by byly nezajímavé a fádní. Jak tedy správně kombinovat barvy a vyhnout se případným omylům? Připravili jsme pro Vás seriál o barvách s použitím teorie barev podle ročního období. Na začátek jednu dobrou radu: nebojte se barev.

Důležitost barev v našem životě

Barvy nás obklopují celý život a ovlivňují naše pocity už od narození. Každý z nás má určité barevné cítění, protože s vnímáním barev je to stejné jako s vnímáním hudby. Barva stejně jako hudba vyvolává specifickou atmosféru a náladu a každý z nás ji vnímá trochu jinak. Nebojte se tedy vnést do Vašich domovů více barevnosti. Vhodným výběrem barev můžete zvětšit či zmenšit místnost, rozzářit pokoj, kam celý den nesvítí slunce, proteplit nebo naopak vyvolat pocit chladu, vytvořit uklidňující nebo vzrušivou atmosféru. To vše barvy dovedou. Jde jen o to, naučit se barvy správně vybrat a kombinovat jak mezi sebou, tak i s doplňky, textiliemi a nábytkem.

Trochu teorie pro začátek

Barevný kruh

Farbkreis_Itten_1961.svg - zdroj wikimedia commonsJiž v 18. století bylo vytvořeno barevné kolo, které přirozeně řadí barvy v kruhovém uspořádání.

Je zde dvanáct barev v tomto pořadí – žlutá, žlutozelená, zelená, modrozelená, modrá, indigová modř, modrofialová, červenofialová, purpurová, jasně červená, oranžovočervená a žlutočervená. Základní barvy leží ve stejné vzdálenosti od sebe na třech místech – červená, modrá a žlutá. Tyto barvy se nazývají primární barvy.

Od těchto primárních barev jsou odvozeny všechny ostatní barevné odstíny. Smícháním dvou primárních barev stejné sytosti a jasu vznikají barvy sekundární – oranžová, fialová a zelená. A nakonec smícháním sekundární a primární barvy vzniknou barvy terciální – např. červenofialová nebo modrozelená.

Barvy jsou v kruhu uspořádány podle sytosti, na vnitřním kruhu jsou zesvětlené bílou a na vnějším kruhu jsou ztmaveny černou.

Kruh barev můžeme použít při hledání správných a ladících doplňkových barev. Barvy ležící v barevném kruhu naproti sobě jsou tou správnou volbou. Obě barvy jsou silně kontrastní, proto se nemohou použít ve své čisté podobě a rovnocenně, výsledek by byl velmi kontrastní a barvy by mezi sebou soutěžily. Jestliže se ale použijí v tlumených tónech, vytvoří velmi efektní kombinace. Např. v kruhu naproti sobě leží modrá a žlutočervená. Ve své základní podobě by tato kombinace působila křiklavě, ale kombinace chrpově modré s meruňkovou vytvoří svěží jarní atmosféru. Toto jsou tedy základní principy teorie barev podle barevného kruhu. Existuje však více teorií.

Feng shui

Wu_XingI čínské učení Feng shui mimo jiné řeší používání vhodných barev k vytvoření harmonického bydlení. Vychází samozřejmě z přírody a z uceleného pohledu na vesmír. Všechny věci na světě jsou přiřazeny k pěti hlavním prvkům – dřevu, ohni, zemi, kovu a vodě. Ke každému z těchto prvků je přiřazen typický materiál, tvar i barva.

  • DŘEVO patří k jaru a tomu odpovídají i barvy – zelená barva luk, modrá barva oblohy a barva rašících listů
  • K létu patří prvek OHEŇ , typickými barvami jsou červená, oranžová, purpurová a teplé odstíny žluté.
  • Prvek ZEMĚ spadá do pozdního léta a začátku podzimu a je charakterizován žlutou, hnědou, okrovou a oranžovou.
  • KOV patří k pozdnímu podzimu a také barvy odpovídají tomuto období – bílá, šedá, bezbarvá a kovová.
  • A posledním prvkem je VODA, které odpovídá zima s tmavě modrou a černou barvou.

Tímto učením se nebudeme blíže zabývat, chci Vás totiž seznámit s jinou teorií, která je našemu cítění bližší a tou je Teorie barev podle ročního období.

O teorii barev založenou na barvách ročních období si povíme více v příštím dílu.

Obrázky: zdroj commons.wikipedia.org